Kedy?  4. – 11. november 2017
Kde?    Atény, Grécko

Kto?    15 Slovákov + 15 Britov + 15 Grékov

Vladi: Dobrodružstvo, priateľstvo, YMCA 

Celý týždeň v Grécku vďaka YMCA bol nielen veľkým dobrodružstvom a zážitkom, ale aj čas spoznávania nových priateľov, novej kultúry a organizácie EMFASIS.

Takmer celý týždeň sme strávili v hlavnom meste Atény, kde sme navštívili starodobú a najznámejšiu pamiatku v Grécku – Akropolis, v iný deň sme si potrápili mozgy v Escape room, navštívili sme galériu Vincenta Van Gogha, kultúrne centrum, sídlo organizácie Emfasis a viac zaujímavých miest.

Táto fotka bola odfotená po vynikajúcej spoločnej večeri 🙂

Ester: PRIATEĽSTVÁ, ZÁBAVA, ZÁŽITOK

Mala som super čas. Spoznala som veľa nových ľudí a mám veľa krásnych spomienok. Taktiež som mala možnosť precvičiť si a zlepšiť svoje jazykové schopnosti. Som veľmi vďačná, že som sa tejto výmeny mohla zúčastniť.

Prečo táto fotografia? Práve nachádzame pri Akropole a ako typickí Slováci, každý máme jednu horalku 🙂

Dávid:

Na fotke sme mali večeru v gréckej reštaurácii, kde som mal možnosť prvýkrát ochutnať tradičnú Moussaku. A nebolo to len o jedle, v tento večer sme sa začali všetci navzájom viac spoznávať. Pripomína mi to, ako napriek tomu, že sme z rôznych krajín, máme rozdielne kultúry, zvyky a každý z nás má iný príbeh, ale všetci môžeme spolu sedieť v jednej miestnosti, budovať vzťahy a zisťovať, že len sme si v niečom podobní a nestretli sme sa na tom mieste náhodou.

Tento pobyt mi dal veľa nových poznatkov o krajine a o tom, ako mladí vnímajú situáciu vo svojich mestách, tam kde žijú. Spoznal som veľa nových ľudí, s ktorými som sa spriatelil a v neposlednom rade som sa mohol zdokonaliť v angličtine a naučiť sa aj niekoľko gréckych slov. Určite by som odporučil každému zúčastniť sa niečoho podobného a určite by som išiel znovu.

Som vďačný, že som mohol byť toho súčasťou. Ďakujem – Thank you – ευχαριστώ!

Patrik:

Jeden z mojich obľúbených momentov z Atén bol, keď nás Nikos zobral na takú časť Akropolisu, ktorú turisti veľmi nepoznajú, takže je tam pokoj. Najmä v noci. 

Vyšli sme hore po úzkych schodíkoch medzi domami a na vrchu sme si sadli na skaly. Za chrbtom sme mali osvetlený Parthenon a pred nami bol špicatý Likavitos s amfiteátrom na vrchu. Z toho miesta bol pekný výhľad na celé okolie a všetky kopce. Bolo zaujímavé vidieť, že na aténskych kopcoch stojí mnoho chrámov a budov postavených pre mýtických bohov a bohyne a teda tam akoby dodnes ostáva kúsok antického Grécka, začiatkov európskej kultúry a demokracie a pod všetkými tými kopcami leží rušné moderné veľkomesto.

Veronika: priateľstvo, kultúra, zábava

Vybrať jednu z množstva fotografií bolo pre mňa naozaj náročné. Myslím, že to, čo sme tam prežili by sa nedalo zapísať ani do pár slov, ani do jednej fotografie. To podstatné ostáva v srdci. Ak by som jednu musela vybrať, bola by to práve táto.

Na prvý pohľad ničím špeciálna, ale je na nej náš kamarát James z UK, ktorý mal na našej poslednej spoločnej večeri príhovor. Príhovor nás niektorých dojal až k slzám, ale zároveň bolo krásne sa spolu s priateľmi zasmiať na vtipných situáciách, ktoré sme počas týždňa zažili. Mali sme mnoho možností spoznať krajinu, nadobudnúť priateľov, ale okrem iných momentov, tento mi ukázal ako som naozaj vďačná za to všetko, čo sme mohli spolu prežiť.

Timotej: zážitok, ruch, rozdielnosť

Na fotke je výhľad z Akropoly na časť Atén (Atény sú mega veľké mesto). Nielen že je ten výhľad nádherný, ale čo si uvedomujem je, že akí sme my ľudia malí. A koľko škody dokážeme narobiť vo svete. Čo ak by sme začali robiť dobré? To by bola zmena!

Prekvapilo ma, koľko veľa je tam bezdomovcov 🙁 Naučil som sa, že vo veľkých mestách je bezpečnejšie nosiť ruksak na hrudi 🙂

 Lenka:

Na fotke môžeme vidieť krásnu panorámu krajiny z výšky, keď sme odlietali z Grécka. Vybrala som túto fotku, pretože zachytáva všetky moje emócie, ktoré som prežívala počas výmeny. Pri pohľade na krajinu som sa tešila, za úžasnú skúsenosť, ktorú som mohla absolvovať.

Keď sme leteli veľmi som sa bála, ale mala som v sebe pocit radosti, nádeje, túžby a odhodlania skúsiť niečo nové. Výmenný pobyt bol pre mňa ťažký, ale za to krásny. Mala som strach z angličtiny, ale to všetko prešlo keď som mohla tráviť čas s ľuďmi, ktorí ma podporovali a mohla som sa naučiť byť viacej odvážnejšia a kedže som bola vedúcou za skupinu, naučila som sa byť zodpovedná. Ďakujem YMCA na Slovensku za túto možnosť vycestovať a spoznať nový svet, ľudí, rôzne organizácie a všetko, čo som doteraz nepoznala alebo len čítala v knihách. Ďakujem, bolo to úžasné!

Similar Posts