Milí ymkári, 

volám sa Peťa a som členkou v miestnom združení YMCA NITRA. Od septembra 2017 som dobrovoľníčkou na rok v Nemecku, v malom meste Öhringen neďaleko Štutgartu cez Európsku dobrovoľnícku službu.

V našej organizácii  EJÖ (Evangelishe Jugendwerk Bezirk Öhringen) sme v tento predvianočný čas organizovali náš prvý medzinárodný vianočný trh, ktorý sme nazvali PEACEMAS. Zúčastnili sa krajiny ako Litva, Ukrajina, Bielorusko, Irán a Taliansko. Niektorí predávali ich tradičné čokolády, vianočne perníky, pletené ponožky a iné zaujímavé pletené veci, magnetky, náušnice…  Rodina z Iránu robila ich tradičnú kukuričnú kašu a všetkým veľmi chutila, bolo to niečo netradičné. Ja som narýchlo spontánne napiekla medovníky, zabalila do balíčkov a tak som sa snažila aspoň trošku reprezentovať Slovensko. Žiaľ, nemala som viac času na prípravu niečoho lepšieho, ale zato sa podarilo predať všetky balíčky 🙂

Počas trhov sme mali divadelné predstavenia pre deti, ktoré som pripravovala ja aj s ďalšími dvoma dobrovoľníkmi (Kauty zo Španielska a Artemom s Bieloruska). Ku koncu  trhu sme našu kreatívnu dielňu premenili na takzvaný “salón krásy”, kde sa malé dievčatká menili na snehové princezné, teda maľovalo sa na tvár.

Myslím si, že tento vianočný trh mal niečo do seba, cítila som sa tam veľmi príjemne. Nebolo to iba o tom, že si ľudia prišli dať punč a varenú klobásu a poobzerať sa, čo nové či staré sa predáva tento rok. Bolo tam cítiť niečo viac, takú tú rodinnú atmosféru, vidieť deti, ktoré mali úsmevy na tvári, keď mohli tancovať s našimi Mikulášmi alebo zažiť tú detskú zvedavosť pri sledovaní vianočného divadielka, vidieť spokojných rodičov, starých rodičov to všetko a omnoho viac robili náš vianočný trh výnimočným, priam magickým.

Bola by som veľmi rada, keby sa na budúci rok podarilo niekoho zohnať aj od nás zo Slovenska. Videla som, že ľudia si veľmi vážia ručnú prácu a majú o ňu záujem a viem, že u nás na Slovensku máme veľa šikovných ručičiek. Tak si myslím, že je to výborná príležitosť do budúceho roka, prísť predať si svoje s láskou vyrobené výrobky, spoznať nových zaujímavých ľudí, taktiež nové miesta a hlavne užiť si tú príjemnú predvianočnú chvíľu.

Ak chcete vidieť viac z mojej EDS, kliknite na album “MY EVS”

Prajem Vám príjemné sviatky a šťastný nový rok 2018.   

Petra 🙂

 

Similar Posts